EdwardHopper

EdwardHopper
Morning sun

onsdag 14. september 2011

Dagens leder i Klassekampen


Nullpunktet

Onsdag 14. september, 2011
Nullpunktet








Bjørgulv Braanen    Klassekampen, Onsdag 14. september, 2011





  • SV har gjort et katastrofalt dårlig valg. Ikke siden Sosialistisk Folkepartis dager - for 40 år siden ved lokalvalget i 1971 - har partiet hatt så liten oppslutning. Partiets kollaps vil nå bli gjenstand for brei debatt i partiorganisasjonen. Et åpenbart tema er den manglende bredden i saker partiet har eierskap til, og derfor setter på den politiske dagsordenen og kjemper for - i og utenfor regjering. Det var på slutten av 1980-tallet SV «fant opp» miljø som partiets store profileringssak. Seinere fant partistrategene fram til munnhellet «barn og unge først», som partiet har brukt som hovedslagord i flere valgkamper. Disse sakene har vært vel og bra, men den ensidige profileringen har endt opp med et SV uten sakseierskap eller engasjement på noe politisk område utover miljøpolitikken. SV har også forsøkt å profilere seg på skole, men partiets tradisjonelle politikk på dette området har langt på vei gått «ut av tiden».
  • Det er i det hele tatt ganske oppsiktsvekkende i hvor liten grad SV har profilert seg på andre saker, som for eksempel distriktspolitikk, faglige spørsmål og arbeidslivssaker. I lokalsykehusstriden har partiet nærmest vært fraværende, det samme var tilfellet i jordbruksoppgjøret. SV har også prioritert arbeidslivsspørsmål lavt, og i liten grad identifisert seg med venstreorienterte krefter i fagbevegelsen. I EU- og EØS-saken er partiet også fraværende. I utenrikspolitiske spørsmål, partiets gamle fanesaker, har SVs alternative og opposisjonelle profil falmet. I dag er SV først og fremst et parti for mer bistand.
  • Utviklingen av SV til å bli et slags nisjeparti for miljø og gode hensikter har hele tida vært omstridt. Kursen er likevel drevet fram av et slags administrativt styringsmiljø i partiet, som har bekledd mange viktige rådgiver- og sekretærstillinger, og som har ment å ha monopol på å vite hva som er en riktig strategi for partiet. Spørsmålet er om dette miljøet nå innser at strategien har vært for smal og mangelfull, og at de sammen med det store flertallet bidrar til å gjenreise SV som et bredt venstreradikalt parti som setter forsvaret av vanlige folks interesser og kampen mot sosial ulikhet i sentrum for politikken.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar