EdwardHopper

EdwardHopper
Morning sun

lørdag 3. september 2011

Ammerudlunden sykehjem



Tjener på å jobbe offentlig


OPP: De ansatte ved Ammerudlunden sykehjem har tjent stort på at kommunen tok over driften fra Adecco. Det vil Fagforbundet bruke i valgkampen.

Av Pål Hellesnes, Klassekampen 02.09.11
- Jeg har gått opp mer enn seksti tusen kroner i året i lønn på at kommunen har tatt over. Det merker man, sier hjelpepleier Tone Nordheim til Klassekampen.
Hun jobber ved Ammerudlunden sykehjem i Oslo, sykehjemmet der hele Adeccoskandalen startet. Hun er glad for at kommunen har tatt over driften fra Adecco. I tillegg til lønnshoppet får hun nå bedre pensjonsordning.
- Vi har et tungt yrke, og det er klart at man blir verdsatt gjennom at de eldre setter pris på oss og er glade i oss, men det hjelper jo ikke om man tjener veldig dårlig.
- Frp og Høyre har sagt at de ønsker å fortsette med konkurranseutsetting av sykehjem i Oslo om de vinner valget. Hva synes du om det?
- Jeg synes ikke det er en god idé. Jeg er redd for at de, om det blir konkurranse, kan gjøre som de vil, og sette ned lønningene, og gi oss goder som gjør at vi tenker at det blir bedre, men det blir ikke det.

Valgkampsak

I tillegg til et solid lønnshopp, har Nordheim og de andre fått flere kolleger.
- Det er flere ansatte nå. Mange jobbet veldig mye og har dermed krav på full stilling. Og siden man ikke kan jobbe doble turnuser, må de ansette være flere for å dekke opp helger og kvelder.
De ansatte ved sykehjemmet brukes nå aktivt av Fagforbundet i valgkampen fram mot årets kommunevalg. Tidligere i uka har de rykket inn annonser i aviser der de bruker situasjonen ved sykehjemmet som illustrasjon på hva privatisering fører til. Og i Oslo deler forbundets medlemmer ut løpesedler med påskriften «Ta sykehjemmene tilbake», og en klar oppfordring om å stemme på Ap, SV eller Rødt.
- Vi forventer at de som jobber her skal vise omsorg og varme for beboerne. Men da må arbeidsgiverne sørge for at de ansatte har trygge arbeidsforhold, anstendig lønn og mulighet for kompetanseutvikling, sier leder i Fagforbundet Jan Davidsen.
Han mener eksempelet Ammerudlunden viser forskjellen mellom offentlig drift og konkurranse.
- Det er viktig å bli anerkjent på jobben, men du skal verdsettes også av arbeidsgiveren din. Da har det noe å si om et privat selskap tar et mellomlegg av lønna di og stikker i egen lomme. Det er grovt sett det aktørene gjør.

Ville skru opp prisen

I går kom et eksempel som underbygger sammenhengen mellom konkurranse og lønnsvilkår. Fagbladet skrev at Adecco, som etter skandalen lovte å innføre tarifflønn for alle, ville skru opp prisen på vikarer utleid til flere kommuner. Grunnen var at tarifflønn var så mye dyrere for selskapet. De ønsket å ta hele 15 prosent høyere pris for vikarer med høy ansiennitet, et kraftig prishopp sammenliknet med det de opprinnelig vant anbudene på. Kommunene avviste prishoppet blankt.

Bedre med trygghet

- Frps Robert Eriksson sa i går til Klassekampen at det er venstresida som «ideologiserer» debatten om konkurranseutsetting, mens de bare er pragmatisk opptatt av hva som gir best tjenester. Driver du «ideologisering», Davidsen?
- Det er en pussig uttalelse. De har konkurranse som det ideologiske utgangspunktet for det de holder på med. Problemet er at i enhver konkurranse er det en vinner og mange tapere: Innbyggerne får ikke stabilitet i tjenestetilbudet. De ansatte taper fordi de konkurrerer på arbeidsvilkår for å beholde jobben sin. Alle vet også at folk omstiller seg bedre og utvikler seg bedre under trygge rammevilkår enn under trusler om usikkerhet.
Fagforbundet er det LO-forbundet som driver mest aktiv valgkamp, med en omfattende kampanje landet rundt. Høyresida har hevdet at fagbevegelsen ikke bør blande seg i valg. Det avviser Davidsen.
- Vi tar opp saker som landsmøtet vårt har vedtatt, og det var grasrota som var der. Vi ser på hvem som er med oss, og så sier vi at man må bruke stemmeretten. I vårt samfunn, med blandingsøkonomi, holder det ikke å bruke tariffavtalene, lovverket er også viktig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar