EdwardHopper

EdwardHopper
Morning sun

onsdag 4. januar 2012

Svingdørpasienter


Schizofreni og bipolar lidelse er blant de ti vanligste årsakene til sykefravær. I Norge legges utskrevne pasienter med disse diagnosene ofte inn igjen etter kort tid. – Det psykiske helsevesenet har et samhandlingsproblem, mener rådgiver i Rådet for Psykisk Helse. Foto: Scanpix



Psykisk syke skrives ut for tidlig

Tre av ti utskrevne schizofrene legges inn igjen etter kort tid. Norge har flest svingdørpasienter, viser ny undersøkelse.

Av Astrid Dåstøl, Vårt Land 03.01.12

Tre av ti pasienter som skrives ut etter behandling for schizofreni ved norske sykehus legges inn igjen før det er gått 30 dager. Det viser en ny undersøkelse fra OECD. Norge kommer dårligst ut blant OECD-landene som er med.
Dårlig samarbeid. Det psykiske helsevesenet i Norge har et omfattende samhandlingsproblem, mener rådgiver Olav Elvemo i Rådet for Psykisk Helse.
– Mange blir skrevet ut uten at nærmeste behandlingsinstans vet om det. Epikriser sendes for sent, det utarbeides ikke individuelle planer, leger deltar ikke i ansvarsgrupper og det er for liten kjennskap til alternative hjelpetiltak til sykehusinnleggelse, beskriver han.
Sykefravær. Pasienter med bipolar lidelse er også tatt med i undersøkelsen, og her er Norge det tredje dårligste landet i statistikken. To av ti pasienter legges inn igjen før 30 dager er gått. Schizofreni og bipolar lidelse er blant de ti største årsakene til sykefravær på verdensbasis, ifølge Verdens Helseorganisasjon.
– Det får alvorlige konsekvenser for den enkelte ikke å få god nok hjelp. Det blir vanskelig å fullføre utdanning, stå i jobb og opprettholde relasjoner. Du mister tilliten til deg selv, sier Elvemo.
Pasienter har mulighet til å legge seg selv inn igjen frivillig. Det kan slå ut på statistikken.
– Men de andre landene vil også ha en andel av frivillige innleggelser. Det viser seg også at denne ordingen fører til færre innleggelser, sier Elvemo.
Hjelp hjemme. Psykiatere og psykologer bør oftere komme hjem til pasientene i stedet for å legge dem inn, mener Elvemo.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar