EdwardHopper

EdwardHopper
Morning sun

søndag 8. januar 2012

Overklassen har alltid drevet veldedighet i pene klær

ÅNDELIG HØYHET: Mette-Marit har blitt åndelig. Derfor bruker hun hundretusen på smykker Justin Bieber og andre kjendiser har. Foto: Stella Pictures
ÅNDELIG HØYHET: Mette-Marit har blitt åndelig. Derfor bruker hun hundretusen på smykker Justin Bieber og andre kjendiser har. Foto: Stella Pictures




Mette-Marit er en åndelig buddhist. Eller en dyr trendnisse.
Av Marie Simonsen, Dagbladet 07.01.12

Sist jeg så Mette-Marit var på en julekonsert på Slottet. Jeg var invitert av svigermor. Sonja ønsket selv velkommen. På grunn av plassbegrensninger måtte de fleste av oss delta fra tv-sofaen, men hun forsikret at det var så hyggelig å kunne be oss alle hjem til seg.

KONSERTEN BLE ARRANGERT i samarbeid med Kronprinsparets fond, som støtter flere prosjekter for vanskeligstilte ungdom. Mange av dem var i salen. 

Det er antakelig den delen av jobben som kronprins Haakon kaller meningsfull, en betingelse han stilte for å gå inn i familiebedriften.

Han måtte kunne gjøre en forskjell, og da siktet han ikke til statsråd hver fredag, men det å hjelpe folk som er verre stilt enn ham selv. I praksis de aller fleste. 

Historisk er det ikke en del av den kongelige jobbeskrivelsen, men ettersom den tømmes for innhold, har den europeiske storfamilien funnet nye oppgaver.


Prins Charles har kortet ventetida med veldedighet, økologisk jordbruk og polo, men tross at han snakket med planter, ble han overgått av Diana som satte en helt ny standard i kongelig dobbeltliv. Hun reddet verden om dagen og tok den med storm om kvelden.

ETTER DIANA HAR KONGELIGE skjønt at fattigdom og lidelse kan være glamorøst. Man kan drive veldedighet og omgås kjendiser og rikfolk på samme tid. Man kan kle seg i haute couture som kunne finansiert en hel landsby i et år og fremdeles være veldig imot  fattigdom. Man kan være for fornybar energi og fremdeles promotere olje i korrupte land. 

Du kan, som Mette-Marit, bruke latterlige summer på klær og smykker, hvis det bare har en mening. Når Mette-Marit bærer et smykke til en halv million skyldes det ikke at hun er et moteoffer i luksusklassen og en kongelig trendnisse, men at Shamballa Jewels har en åndelig dimensjon.

Shamballa er navnet på et mytisk kongedømme i Himalaya, hvor tibetanske munker kommer når de dør, ifølge tibetansk buddhisme.



ET UTOPISK STED for de utvalgte. Omtrent som Slottet etter ombyggingen.

Selv Justin Bieber skjønner at dette er kult. Men Mette-Marit er ikke popstjerne. Både han og andre stjerner får slengt klær og tilbehør etter seg i håp om at de vil skape en trend. Diana betalte knapt for sitt eget undertøy. Jeg håper at Mette-Marit betaler hva det koster, men i så fall kan det hende Skaugum trenger besøk av «Luksusfellen». Hun er jevnlig kledd i kjoler som umulig dekkes av apanasjen.

Jeg mistenker at det ikke er tilfellet, med mindre ryktene om en skjult kongelige formue er sanne og de sløser den bort på designerkjoler og åndelige smykker. Harald blir avspist med en gammel boblejakke.

Overklassen har alltid drevet veldedighet i pene klær. Veldedighet ble oppfunnet for å gi dem noe å gjøre. De kjedet seg. I moderne tid har rikinger fortsatt tradisjonen, og noe må kronprinsparet ta seg til mellom taler og representasjon. Men folkelig er det
ikke.

Politikere hadde ikke tålt det. De kan ikke snakke tåredryppende om fattigdom det ene øyeblikket og velte seg i luksus det andre. Folk ville kalt det hykleri og dobbeltmoral. Når kongelige gjør det, kastes terning seks for en flysendt designerkjole.

TIBETANSKE MUNKER er heldigvis ikke opptatt av penger. De danske smykkedesignerne utnytter dem og tar hele fortjenesten. Du må være kjendis eller kongelig for å tro det er åndelig. Men noen kjøper åndelighet helt gratis.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar