EdwardHopper

EdwardHopper
Morning sun

tirsdag 3. januar 2012

Hva skal man tro?

Ny psykologvurdering: Breivik er ikke schizofren

VURDERT HER: Anders Behring Breivik er blitt vurdert av fagfolk i fengselet.

Av Dyveke Nilssen og Marianne Vikås, VG 03.01.12


(VG Nett) Tre psykologer og en psykiater som har fulgt opp Anders Behring Breivik i Ila fengsel, mener at Breivik hverken er psykotisk eller schizofren.

Fagfolkene fra Sandvika distriktspsykiatriske senter mener også at Breivik ikke trenger medisiner, og at det ikke er noen fare for at han skal ta livet sitt, melder TV 2.


Fagfolkene har hatt en svært tett oppfølging av Breivik helt siden kort tid etter at han ble isolert i Ila fengsel.



De skal ikke levere noen konklusjon om hans psykiske helse, men skal gi en løpende vurdering av hans tilstand i fengselet.



- Vurderingen av innsatte fungerer likt som for befolkningen som bor i Bærum. Vi vurderer nødvendig helsehjelp og gjennom det vurderer vi hva de har behov for. Det gjøres gjennom samtaler med pasientene, sier Ringstad.



Erklært utilregnelig



De fire psykologene og psykiateren har dermed gjort en helt annen vurdering enn rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim, som slo fast at Breivik var utilregnelig.



- Vi har ikke vært i tvil. Nå er det opp til retten å vurdere dette under rettssaken, sa Husby da han leverte rapporten til tingrettsdommer Nina Opsahl.



De mener Breivik var psykotisk både på handlingstidspunktet og under samtalene med dem.



Massemorderen ble dermed erklært utilregnelig og skal ha behandling på sykehus.



- De sakkyndige mener han befinner seg i sitt eget vrangforestillingsunivers hvor alle hans tanker og handlinger styres av dette universet, sa statsadvokat Svein Holden etter at rapporten var lagt frem.



Vil ha ny vurdering 

Den rettsmedisinske kommisjon har gitt Oslo tingrett beskjed om at de ikkehar noen anmerkninger til sakkyndig-rapporten om Breivik.


Oslo tingrett har bedt alle aktørene i 22. juli-saken om å uttale seg om hvorvidt det skal oppnevnes nye sakkyndige for å undersøke Breivik igjen, noe flere har sagt at de vil gjøre.



- De som uttaler seg nå, har minst like god erfaring som de to som ble oppnevnt av Oslo tingrett. De har gjort den nødvendige jobben med å foreta observasjon over tid, slik straffeprosessloven åpner for. Det de har konkludert med, er helt i tråd med det ungdommene fra Utøya forteller om gjerningsmannens kalde og planlagte framferd, sier bistandsadvokat Mette Yvonne til NTB.



Fristen for å uttale seg til tingretten er på torsdag, og flere bistandsadvokater leter etter nye uavhengige rettspsykiatere.



Anders Behring Breivik og hans forsvarere har blitt enige om ikke å be om nye sakkyndige til å undersøke ham. 

Det er kjent at teamet som tidligere hadde oppgaven ikke mener massedrapsmannen er psykotisk. Før jul kom det et nytt team psykologer, og etter det VG Nett kjenner til skal de nå ha samme oppfatning.



Vurderes fortløpende



Det var direktør Knut Bjarkeid i Ila fengsel som ba Bærum kommune foreta en utredning om hvilke helsetiltak som var riktige overfor Breivik, etter at han ble kjent mentalt syk og strafferettslig utilregnelig.



Teamet er en del av det offentlige helsevesenet og har ingenting med rettssaken å gjøre.



- Det er «Ila-teamet» som skal vurdere om pasienter trenger tvangsinnleggelse eller om de skal flyttes til øyeblikkelig hjelp for eksempel til Dikemark, sier avdelingssjef Kari Ringstad ved Bærum DPS til VG Nett.



Hun kan ikke uttale seg om arbeidet med Breivik, eller hvilke vurderinger som er gjort av ham.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar