EdwardHopper

EdwardHopper
Morning sun

lørdag 14. januar 2012

Sett ned foten for markedet, sier Turid Thomassen

Markedet i veien for miljøet

Rødts nettsider
Turid Thomassen

700 ansatte mister jobben når solcelleselskapet REC legger ned fabrikker i Narvik, Glomfjord og på Herøya. Rødt-leder Turid Thomassen mener markedet ødelegger norsk miljøvennlig næring og krever politiske grep.

– Eierne av REC peker på utviklingen i markedet og konkurranse fra andre land som begrunnelse for at de legger ned til tross for økt produktivitet. Når konsekvensen er tilbakegang for produksjonen av fornybar energi i Norge må vi sette ned foten for markedet, sier Thomassen.
Det har blant annet blitt pekt på at kinesiske solselskaper har fått romslige lånerammer og at Kina har lagt en nasjonal strategi om å utvikle grønn teknologi.
– Vi trenger en bevisst satsning for å omstille oss til fornybarsamfunnet. Kinesiske myndigheter har forsvart subsidier med nødvendigheten av å bekjempe klimaendringer. Hvorfor kan ikke da vi i Norge sette markedet til side for å sørge for en ordentlig satsning på framtidsretta industri og arbeidsplasser, framfor industrinedleggelse. Vi trenger at Norge går i bresjen for kombinasjonen av god lønn, ordentlige arbeidsforhold og en klimavennlig industri, sier Rødt-lederen.
Rødt krever at staten framover sørger for å ivareta kompetansen fra solcelleselskapet og hindre arbeidsledighet.
– Alt som kan hjelpe de rammede kommunene og arbeidstakerne må iverksettes, slik at dette ikke rammer distriktene og påvirker sysselsettingen. Dette bør kombineres med tiltak for å styrke norsk fornybar energiproduksjon, som må ses på som et gode uavhengig av skiftende markedstrender, avslutter Turid Thomassen.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar