EdwardHopper

EdwardHopper
Morning sun

onsdag 10. august 2011

Carsten Jensen er bekymret


Alarmklokkene må ringe



ADVARER: Som dansk hører jeg Breivik tale fra Folketingets talerstol hver eneste dag, sier forfatter Carsten Jensen. Han advarer mot danske tilstander, dersom norsk høyreside slipper til Frp.

klassekampen@klassekampen.no

Ikke overrasket: Det er ingenting i Breiviks manifest som overrasker en danske, sier forfatter Carsten Jensen. Han gjenkjenner mange av argumentene fra den danske debatten.




Carsten Jensens første tanke var at al-Qa’ida hadde tatt feil av Norge og Danmark, når bomben smalt foran regjeringskvartalet for to uker siden. Å skylde på muslimene gjorde mange, og norske innvandrere har fortalt at de opplevde en lynsjestemning i Oslos gater.

- At dette viste seg ikke å være muslimske terroristers verk er en invitasjon til politisk modenhet. Vi kan ikke jakte 1.90 meter høye blonde menn gjennom gatene. Derfor må vi inn i en komplisert prosess, sier Carsten Jensen.

Han er en anerkjent dansk forfatter og intellektuell, og som samfunnsdebattant har han utmerket seg som Danmarks klareste kritiker av landets asyl- og innvandringspolitikk.


Isolerte mennesker

- Den enkleste utveien er å stemple han som gal. Ett bevis for dette skal være at han var isolert. Gale mennesker er jo nettopp isolerte med sin avvikende og forstyrrede virkelighetsoppfatning, sier han.

- Det er for så vidt riktig at han utførte dette alene, men han deler sin virkelighetsoppfatning med massevis av mennesker. Det er ingenting i det manifestet han har skrevet som overrasker en danske. Jeg hører Anders Behring Breivik fra Folketingets talerstol hver eneste dag. Jeg ser ham på TV-nyhetene hver eneste dag. Jeg leser en artikkel av han i avisa min hver eneste dag.

Carsten Jensen har skrevet en rekke reiseromaner, og har blant annet reist mye på Balkan under og etter krigen.


Et annet premiss for at han er gal, er at han har gjort dette, at han har utført denne handlingen. Men under andre verdenskrig, og under Balkankrigen, var det tusenvis av Breiviker. De islandske sagaer er fulle av menn som Breivik. Faktisk er mye av det vi kaller historien skapt av menn som Breivik. Ethvert samfunn balanserer på en knivsegg. Normaliteten kan velte og plutselig er de farligste kreftene ikke bare sluppet løs, de blir knesatt som norm. Breivik må få alarmklokkene til å ringe i oss alle, og vi må enda en gang bekrefte at vi ønsker å leve i et anstendig, demokratisk og fredelig samfunn.

- Å si at dette er en gal manns verk er høyrefløyens måte å si at vi kan ikke diskutere dette. Dansk Folkeparti har sagt at det er «forrykt å forsøke å analysere denne situasjonen». De vil gjøre det til en naturkatastrofe. Da kan man ikke bebreide noen.

En syk filosofi

Klassekampen møter Carsten Jensen i hans leilighet på Østerbro i København, samme dag som de danske Socialdemokraternes ungdomsparti møtes til sin sommerleir, under skjerpede sikkerhetsforanstaltninger. Også i den danske hovedstaden er terrorangrepene mot Oslo og Utøya samtaletema rundt kafébordene. En kronikk skrevet av den innvandringskritiske sokneprest og samfunnsdebattant Sørine Gotfredsen snakkes det særlig mye om. Hun mener at «Dansk Folkeparti og den frie danske debatt» har sluppet luften ut av eventuelle danske Breivik’er.

I kronikken utpekes nettopp Carsten Jensen som en av de multikulturalistene som «Breivik utvilsomt animeres av». Carsten Jensen har ikke mye til overs for dette trykkoker-argumentet:

- At det er sunt for oss som tilhører den etniske majoritet å si at muslimer er annenrangsmennesker, at det liksom er helsebringende for oss å få utløp for vårt hat mot hele befolkningsgrupper, det er en syk filosofi, sier han.

- Det ligger en trussel i det argumentet når det kommer fra høyrefløyen. Hvis dere ikke gjør som vi sier, så får dere dette. Vi skal ikke gjøre det personlig, men noen vil gjøre det. Det innebærer en forhåndsunnskyldning av massemorderen, og høyrefløyen inngår slik en stilltiende allianse med Breivik, samtidig som de tar avstand fra ham.

- Om vi liker det eller ikke, mange mennesker føler seg trua på sin eksistens av muslimsk innvandring, skriver Sørine Gotfredsen. Har hun et poeng i dette?

- Jeg kjenner personlig en del mennesker som stemmer på Dansk Folkeparti. De føler seg oversett, og de har en frykt. Fryktsomme mennesker trenger ikke være dårlige mennesker. De dårlige menneskene er de som manipulerer de fryktsomme. Som gjør innvandrerne til syndebukker, for at små butikker og bedrifter ikke klarer seg, for at industribyer legges øde, for at folk blir arbeidsledige eller ikke kan leve av pensjonen sin. Verken finanskrisa eller den skjerpede internasjonale konkurransen som følger av globaliseringen kan du peke på når du går på gata og si «der går de!». Men det kan du med de mørkhudede.


Advarer på Frp-samarbeid

Siden 2001 har Danmark blitt styrt av en borgerlig regjering med parlamentarisk støtte fra Dansk Folkeparti.

- Dansk Folkeparti har Danmarks dyktigste politikere. De er talsmenn for en minoritet på 10-15 prosent, men de har formådd å diktere den politiske og kulturelle utviklingen i Danmark de siste ti årene.


Carsten Jensen frykter det samme kan skje i Norge:



- Norge er ikke et uskyldsbarn, men har klart seg bedre enn Danmark fordi høyresida ikke har samarbeidet med Frp. Vil det norske høyre isolere Frp, eller vil de samarbeide med dem? Jeg vil på det kraftigste advare norsk høyreside om et slikt samarbeid.

- Danmark har endret seg som følge av dette samarbeidet. Dansk høyreside er moralsk råtnet opp innenfra. De har trodd at de kunne styre Dansk Folkeparti. Det kunne de ikke. De har i stedet blitt en marionett for dem, og det har skjedd en korrumpering av dansk politikk. Det samme kan skje i Norge. Når man har begynt på den veien, er det vanskelig å komme tilbake. Da smitter retorikken over til hele det politiske spekteret, også sentrum og venstrefløyen. Det fører til politisk hjemløshet. I Danmark er det like ille å være anstendig borgerlig i dag, som det er å være innvandrer i det danske samfunn i dag.

Dansk Folkepartis ledere har gjort seg bemerka langt utenfor Danmarks grenser, med utsagn som at islam er en pestsykdom, at dette er en religion som kan sammenliknes med nazismen, og at hijaben kan sammenliknes med hakekorset. Carsten Jensen beskriver det danske ytringsfrihetsbegrepet som hyklersk:

- Hører ord og handling sammen? Avler ordet det det sier? Når det gjelder muslimer gjør det det, ifølge den herskende mening i Danmark. Jeg gjenså nettopp et TV-klipp med Pia Kjærsgård, som etter terrorangrepene 11. september 2001 sa at «hat avler handling». Men for oss dansker gjør det det ikke. For oss er det ytringsfrihet.
- Hvis Breivik hadde offentliggjort sitt manifest i Danmark er jeg redd for at han var blitt feiret som en forkjemper for ytringsfriheten.

Jensen tror at Breivik «på en usedvanlig tungnem måte» har tatt den offentlige retorikken for alvorlig:

- Vi fortelles av politikerne våre at muslimer er trusselen. Han ville bare gi en hånd med. Han gikk bare til rota av problemet. De vil si til han: «Ja men, det var jo ikke sånn ment, du skulle ikke skyte noen, du skulle bare hate dem, slik som oss. Du kunne blitt en god politiker. Men du misforsto.»

- Han må da sitte der i fengselscellen sin og mene at en del av de som nå utpeker han til skurk eller avviser han som gal er hyklere.









Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar