EdwardHopper

EdwardHopper
Morning sun

tirsdag 4. oktober 2011

Blå, blå vind

Suser inn til blå triumf
SEIERSGLEDE: Leder for liberale Radikale Venstre, Margrethe Vestager, kan feire at hun får gjennom mye av sin økonomiske politikk i Danmarks nye regjering. Sosialistisk Folkeparti må på sin side erkjenne tap på flere av sine viktige kampsaker. Foto: Keld Navntoft, SCANPIX


KLASSEKAMPEN, TIRSDAG 4. OKTOBER, 2011
aV EIRIK GRASAAS-STAVENES



Suser inn til blå triumf



TUNG KOST: Danskenes nye, røde regjering blir ikke så rød likevel. Sosialistisk Folkeparti må svelge store kameler etter at liberale Radikale Venstre vinner viktige blå seire i den økonomiske politikken.
- Den nye regjeringen er en flopp, skrev den danske Sosialistisk Folkeparti-profilen Pernille Vigsø Bagge på sin Facebook-profil etter at fordelingen av ministerpostene i den nye danske regjeringen ble lekket søndag kveld. Hun truet med å melde seg ut etter at SF må erkjenne tap på flere av sine viktigste kampsaker.
Bagge er en av mange på dansk venstreside som nå er skuffet over regjerings nye samarbeidsplattform og den nye regjeringskonstellasjonen. Radikale Venstre vil etter alle solemerker gi dansk økonomisk politikk fortsatt sterke blåtoner.
Hun gjorde personlig et brakvalg og fikk nest mest personstemmer etter SFs leder Villy Søvndal. Hun ble likevel forbigått da ministerpostene skulle deles ut. Av til sammen 23 ministre får Socialdemokraterne 11, mens Radikale Venstre og SF får seks ministre hver.
Rød nedtur
Dansk venstreside var høyt oppe etter valget 15. september. Sosialistisk Folkeparti (SF) skulle endelig inn i regjering, og Enhedslisten med den nye yndlingen Johanne Schmidt-Nielsen i spissen, skulle spille rollen som et venstrekorrigerende støtteparti for den nye regjeringen til «Gucci»-Helle Thorning Schmidt fra Socialdemokraterne.
I går var derimot bakken plutselig mye nærmere for mange etter at den nye regjeringen ble presentert utenfor det danske parlamentet. Margrethe Vestager, leder for det liberale partiet (med det noe forvirrende navnet) Radikale Venstre, kom syklende til parlamentsplassen med ny, viktig jobb.
Hun blir minister for økonomi- og innenriksdepartementet. I Danmark ser mange dette som «nummer to-posten» etter statsministeren, og Vestager får betydelig innflytelse på dansk samfunnsøkonomi. Danske kommentatorer mener Radikale Venstre i det hele tatt har kommet svært godt ut av ministerkabalen og forhandlingene om regjeringens nye samarbeidsplattform. Ikke minst med tanke på viktige økonomiske spørsmål.
Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen sa søndag ifølge Politiken at den nye regjeringsplanen inneholdt «langt mer borgerlig politikk, enn man kunne ønske seg».
- Det er elementer vi anerkjenner, og så er det helt sikkert også ting, som vi ikke er glade for, sa hun etter et møte med statsminister Helle Thorning-Schmidt.
Forhandles om skatt
Av samarbeidsplattformen går det fram at SF og Enhedslisten allerede har tapt flere av sine viktigste kampsaker. Den såkalte efterlønnsreformen (tidligpensjon), som den borgerlige regjeringen vedtok i vår, og som SF og Enhedslisten har villet avskaffe, vil leve videre.
En millionærskatt har vært en av SF og Enhedslisten store kampsaker. Den blir det ingen ting av. En bankskatt venstrepartiene har ønsket seg, forsvinner også ut av vinduet.
Forhandlingene om en ny skattereformen vil bli den første virkelige utfordringen for den nye regjeringen. Spriket mellom Radikale Venstre og Sosialistisk Venstreparti er stort.
S og SF gikk til valg mot den forrige regjeringens skattepolitikk og SF får skatteministeren ved 26-årige Thor Möger Pedersen. Han blir den yngste ministeren i Danmark noensinne. Men danske kommentatorer tror Pedersen, som et resultat av Radikale Venstres innflytelse, vil få en stri tørn med å få gjennom venstrepolitikk i en ny skattereform som skal framforhandles denne høsten.
- Nå kommer de reelt til å gjennomføre en skattereform som minner om noe de borgerlige kunne ha stått bak, sier politisk kommentator i Børsen, Helle Ib til danske Politiken.
Sosialdemokraten Bjarne Corydon blir ny finansminister. Regjeringen planlegger en vekstpakke på 10 milliarder danske kroner i offentlige investeringer, som de håper skal få fart på en dansk økonomi i vanskelighet.
Søvndal utenriksminister
SFs leder Villy Søvndal blir ny dansk utenriksminister. Han får ansvaret for utenrikspolitikken til et land som har spilt en ivrig rolle i kriger i Afghanistan og Libya. Søvndal stemte for Natos bombing av Libya.
Flere partifeller har uttrykt frykt for at Søvndal kommer til å reise så mye at han vil miste kontakten med det som skjer i partiet og begivenhetene hjemme i Danmark.
I et manifest som ble offentliggjort før valget varslet den nye regjeringen en kursendring hvor Danmark skal bevege seg lenger unna USA enn de har vært de siste ti årene. Manifestet tyder på at regjeringen vil trekke lenger inn i EU i stedet for å tilstrebe mer uavhengighet i utenrikspolitikken.
Partiene har uttalt at de vil «engasjere oss aktivt i Europas økonomiske styring og utvikling». Mye tyder på at dette betyr at regjeringen støtter opp om EUs budsjettstyringen og nedskjæringspolitikk som har blitt presset på land i økonomiske krise som i Hellas, Irland og Portugal.
Ung regjering
Den nyutnevnte kirkeminister Manu Sareen fra Radikale Venstre blir historisk som den første statsråden i Danmark med innvandrerbakgrunn.
Sareen har vært tilhenger av at kirke og stat bør skilles, og sa i august at han ville melde seg ut av statskirken i protest mot at kirken ikke vil vie homofile.
Sareens presserådgivere sa mandag at han aldri gjorde alvor av truslene.
Danmarks nye regjering er av det unge slaget. Hele fire av de i alt 23 ministrene er mellom 26 og 33 år. Den nye miljøministeren, SFs Ida Auken, er også blant de yngste statsrådene med sine 33 år. Også sosialminister Mette Frederiksen fra Socialdemokraterne er 33 år gammel. Eldstemann er 59 år gamle Villy Søvndal.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar