EdwardHopper

EdwardHopper
Morning sun

tirsdag 14. juni 2011

Thomassen om regjeringens oljeiver

Rødt-leder Turid Thomassen rister på hodet av regjeringas oljeiver.
– Stoltenberg føler åpenbart at han står i gjeld til oljeindustrien etter at regjeringa sa nei til konsekvensutredning om oljeboring utafor Lofoten, Vesterålen og Senja. Det samme vedtaket var ei gavepakke til oljeindustrien. Blant annet åpnes det nå for oljeaktivitet i den kystnære sonen i Barentshavet, som tidligere var verna, sier Thomassen.
Den rødgrønne regjeringa har rekord i antall tildelinger til oljeindustrien. Nå setter de også rekord i antall tildelinger i Barentshavet.
– 20 av de blokkene regjeringa har gitt klarsignal til å leite etter olje i er områder Havforskningsinstituttet har frarådet å åpne for oljevirksomhet. I forvaltningsplanen for Barentshavet og Lofoten er miljøkravene til utslipp av produsert vann som inneholder miljøgifter fjerna. Det står i grell kontrast til en fersk rapport fra Havforskningsinstituttet som slår fast at oljeaktiviteten i Nordsjøen har påført fisken i området betydelig skade. Oljebransjen hevder olje og fisk er to næringer som kan leve side om side, men forskninga viser at dette ikke er tilfelle, sier Rødt-lederen.
– En ulykke i Barentshavet vil få katastrofale følger. For det første dreier det seg om et sårbart og komplekst økosystem. For det andre er Barentshavet et særlig værhardt område som reiser spørsmål i forhold til oljevernberedskapen. Oljelensene Norge bruker kan håndtere to-tre meter høye bølger og vil ikke holde i Barentshavet. Erfaringene fra Full City-ulykken i Telemark sommeren 2009, Godafoss som havarerte utenfor Hvaler i mars og eksplosjonen på oljeriggen Deepwater Horizon i Mexicogulfen i fjor viser at man aldri kan helgardere seg mot ulykker. Selv i mindre værharde områder fungerer ikke utstyret godt nok, sier Thomassen.
Thomassen minner om at Rødt i rapporten Fossilfri Framtid har vist hvordan det er mulig å skape 60.000 arbeidsplasser innen fornybare og grønne næringer.
– Norge har alle forutsetninger for en storslått satsing på miljøvennlig energiproduksjon og andre grønne industriarbeidsplasser, men regjeringa viser ingen vilje til en slik satsing. Nok en gang settes hensynet til kortsiktig profitt foran hensynet til miljø og fornybare ressurser, avslutter Turid Thomassen
.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar