EdwardHopper

EdwardHopper
Morning sun

mandag 27. juni 2011

Gordon gråter over gamle Rosendals skjebne


Rosendal Kino... Noen som husker Rosendal Kino? Det var her Gordon så Tarzanfilmer sammen med sin far. Gordon har mange vakre minner knyttet til dette flotte bygget. Les (og gråt) hva som har skjedd med Rosendal:

Selger fiskeutstyr i kulturbygg

Fra kultur til krambu: Samtidig som arbeidet med å forvandle Rosendal til en kunsthall pågår, har den nye eieren, Karl-Johan Kopreitan, tatt inn kremmere som leietakere. Bygget er nå fylt med stenger, sluker og annet fiskeutstyr. 
Foto: ØYSTEIN lIE

Fra kultur til krambu: Samtidig som arbeidet med å forvandle Rosendal til en kunsthall pågår, har den nye eieren, Karl-Johan Kopreitan, tatt inn kremmere som leietakere. Bygget er nå fylt med stenger, sluker og annet fiskeutstyr. FOTO: ØYSTEIN LIE
Rosendal ble solgt under forutsetning av at det skulle bli kunsthall. Nå selges det fiskeutstyr der.
Publisert: 24.06.2011 kl. 09:00
Endret: 24.06.2011 kl. 13:44

Det har imidlertid aldri vært aktuelt å klausulere eiendommen med forbud mot dagligvaredrift for all fremtid.

TONE VALMOT I EIERSKAPSENHETEN I TRONDHEIM KOMMUNE
Gamle Rosendal Teater ble i sommer kjøpt for 3,1 millioner kroner. Formannskapet gikk med på å selge kommunens historiske kulturbygg, men frarådet i samme slengen at Rosendal teater selges med detaljhandel som formål.






















                         
Men avtalen ble ikke spikret til evig tid, ifølge Tone Valmot i Eierskapsenheten i Trondheim kommune, som har ansvar for salg av kommunens bebygde eiendom.

Ingen spikret avtale


Adresseavisen har gått igjennom kjøpskontrakten mellom partene. Så vidt vi kan se står det ikke at Rosendal skal forbli en kunsthall, eller at bygget ikke kan brukes til detaljhandel en gang i fremtiden.

- Kommunes administrasjon har selvsagt tatt hensyn til formannskapets anmodning, som for øvrig framgår av formannskapets vedtak. Det har imidlertid aldri vært aktuelt å klausulere eiendommen med forbud mot dagligvaredrift for all fremtid. Kommunens virkemidler ligger i tilbakekjøpsrett og ellers normal byggesaksbehandling. Bygge- og rehabiliteringsprosjektet som nå realiseres følger formannskapets intensjoner på alle punkter, detaljhandel er ikke utbyggers formål, sier Valmot.

Kunder på kroken

Selv om jobben er i gang med å forvandle Rosendal til en kunsthall, er bygget også blitt en butikk. En gul plakat støtter seg opp mot en av søylene til inngangspartiet til Rosendal, og opplyser om salg på fiskeutstyr. Innefor dominerer gule kasser med sluker, fluer i alle farger, jigger og wobblere. Fiskestenger står som sild i tønne på gulvet foran de gamle, slitte kinostolene.
- Vi har leid ut Rosendal i kun én måned til noen som vil selge fiskeutstyr. Hvis salget går trengt, kan leietaker si opp kontrakten med en ukers varsel, forklarer eiendomsinvestor Karl-Johan Kopreitan.
- Ifølge avtalen med kommunen er du som kjøper ikke nødt til å ha en kunsthall på Rosendal til evig tid. Hva slags langtidsplaner har du med bygget?
- Når man etablerer et driftskonsept, er det alltid med et langsiktig perspektiv. Vi bruker flere måneder til å sette sammen det vi tror kan fungere sammen av aktiviteter og leietakere. Samtidig er det også slik at over tid endres forutsetninger og behov, så det må tas høyde for at det man starter med byttes ut helt eller delvis underveis, sier Kopreitan.
Hvis det en gang i fremtiden skal være aktuelt for Kopreitan å selge bygget videre, har kommunen førsteretten. Sier kommunen nei takk, kan Rosendal bli noe helt annet enn en kunsthall.
- Hvis du en gang eventuelt skal selge Rosendal, vil du i så fall ha med et punkt som sikrer at bygget forblir en kunsthall eller brukt til kulturformål?
- Det å legge den slags føringer for eventuelt fremtidige eiere vil være begrensende for kreativiteten, og det er enhver eiers privilegium å disponere bygget på den måten han mener er riktig. Innenfor det eiendommen er regulert til. Så det blir neppe aktuelt, sier Kopreitan.

I strid med reguleringen

Verken kommunaldirektør Morten Wolden eller Tone Valmot i Trondheim Eiendom visste at det er etablert et fiskeutstyrsalg på Rosendal.
- Når det gjelder eventuell midlertidig salgsvirksomhet (detaljhandel), så er den i strid med gjeldende reguleringsplan og dermed søknadspliktig. Det er angivelig ikke søkt om bruksendring. Derfor må nå byggesakskontoret vurdere denne saken for eventuell ulovlighetsoppfølging, sier Valmot.
Den nye eieren, Kopreitan, mener det ikke er nødvendig å søke om bruksendring.
- Det trenger vi ikke å gjøre, fordi en bruksendring er en permanent løsning. Det ønsker vi ikke å gjøre, fordi bruksendring er en permanent endring av reguleringsformålet. Våre opprinnelige planer har ikke endret seg, sier Kopreitan.
- Hvorfor leier du ut Rosendal?
- For å subsidiere litt av rente- og utviklingskostnadene, sier han.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar