EdwardHopper

EdwardHopper
Morning sun

tirsdag 7. februar 2012

Dagens leder i Klassekampen - 06.02.12

Ny fengsling
Bjørgulv Braanen





Talerør?


I dag stiller Anders Behring Breivik på ny opp til fengslingsmøte i Oslo tingrett. Lokalene kommer til å være stappfulle av medier som vil se og høre mannen som har preget norsk offentlighet og debatt siden 22. juli. I forrige uke ble det klart at Breivik selv ønsker å la seg intervjue av medier, og han har samtykket til at pressen kan ta bilder av ham i forbindelse med fengslingsmøtet. Dermed blusset debatten om medienes håndtering av saken opp på ny.

Mediedekningen er en stor belastning for mange av dem som fikk oppleve terroren på nært hold i sommer, og noen mener Breivik bør ties i hjel og at avisene ikke bør trykke bilder av ham. Likevel viste 22. juli at én manns handlinger kan påvirke samfunnet drastisk. Terrorhandlingene har preget hele det norske samfunnet de siste seks månedene, og enten vi vil det eller ei, må vi akseptere at Breivik har ranet til seg definisjonsmakt gjennom sine forferdelige handlinger.

«Alle skal mene noe om ABBs psykiske helse, men ingen vil at avisene publiserer info om hans tanker og liv», skrev advokaten Jon Wessel-Aas på Twitter søndag. Vi mener han her peker på et viktig poeng: Breiviks manifest ligger tilgjengelig på internett, vi har fått innsyn i hans tanker gjennom advokater og lekkede avhør, og all tilgjengelig informasjon om hans liv og oppvekst stammer fra andre- og tredjehånds kilder. Vi er helt enig i at sensasjonsverdi ikke bør styre redaksjonelle vurderinger, og det er nok av eksempler på at tabloid medielogikk overstyrer den journalistiske integriteten. Dette er likevel ikke argumenter for å holde Breivik utenfor når vi skal forstå hva som gikk galt 22. juli,

Mediene skal ikke være talerør for terroristens syke ideologi, men det er et stort behov for å forstå hva som førte til at Breivik valgte å melde seg ut av samfunnet 22. juli. Et eller annet sted bak det ubegripelige finnes det årsaker og forklaringer, og vi må leve med at han selv er én av kildene til en slik forklaring. En viktig oppgave for offentligheten er å forklare hvordan Breiviks handlinger var mulige, ikke å skape et bilde av uforståelig ondskap.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar