EdwardHopper

EdwardHopper
Morning sun

fredag 30. desember 2011

Georg Apenes er en gammel Høyremann. Gordon må innrømme at han liker Apenes veldig godt.

Fra Datatilsynets arkiv:

Den kriminelle tusenlappen
- Den som ønsker å være anonym, har urent mel i posen sin. Det er i seg selv suspekt å ha et ønske om å skjule noe – særlig om dette ’noe’ er egen identitet. 

Georg Apenes; tidligere direktør i Datatilsynet



Det er nå mange år siden jeg mislyktes i å betale en hotellregning ved hjelp av kontanter: Bare bankkort ble akseptert. I dag er situasjonen den at avviklingen av kiosk-køene går tregere enn noensinne fordi ni av ti med den største selvfølgelighet betaler sitt ’Dagblad’ eller sin Cola med kort.

Det kan være den pris jeg bør være villig til å betale for å være med på å bekjempe valutasmugling, svart arbeide og hvitvasking i fedrelandet….?
Det er ikke uvanlig at grunnlaget for velmente reformer søkes begrunnet i viten. Når det gjelder tusenlappene er deres negative funksjon overhodet ikke kartlagt og utredet. Det man med logisk treffsikkerhet ville kunne hevde, ville være at om alle sedler og mynter ble forbudt og inndratt, så ville uregulerte og uønskede transaksjoner bli vanskeliggjort. Men, selv da: Ville all pengetransport i innland og til utland bli transparent og legal fordi de måtte passere Statens Transaksjonsdatabase ?

Forslaget føyer seg inn i rekken av teoretikerpåfunn som forutsetter at velmeneri kan kompensere for positiv viden om tiltakets påregnelige virkninger. 
I en bred, internasjonal undersøkelse viser det seg at Kari og Ola Nordmann er villige til å svelge unna det meste dersom bare myndighetenes begrunnelse er å vise til ’terrorbekjempelse’.  Med slikt et mantra forstummer både vilje og evne til kritisk etterprøving.


Vi vet – med sikkerhet – at dersom vi forbød biler i Norge, ville det straks bli slutt på bilulykkene. Når dette ikke er på dagsordenen til overveielse, er det fordi vi er villige til løpende å veie fordeler og ulemper.
Er problemet at det fremdeles er mulig å kjøpe og selge anonymt – så bør Kredittilsynet og Finansdepartementet invitere til å ta skrittet fullt ut... Femhundrelappene er sikkert minst halvparten så farlige som tusenlappene – og bør også tas på alvor.
Og er egentlig hundrelappene så uskyldige?
Georg Apenes








Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar