EdwardHopper

EdwardHopper
Morning sun

torsdag 1. desember 2011

Flere settes på gata

Flere settes på gata
KASTES UT: Stigende boligpriser og stadig mer boliggjeld varsler om en norsk boligboble. Samtidig blir rekordmange tvangsutkastet av boligene sine. FOTO: GORM KALLESTAD, SCANPIX





Flere settes på gata

Klassekampen 29.11.11
Av Emilie Ekeberg

BOLIGNØD: Rekordmange nordmenn, og dobbelt så mange som før finanskrisa, får nå varsel om tvangsutkastelse fra boligen sin.
Samtidig som stadig flere bekymrer seg for stigende boligpriser og norsk boligboble, blir rekordmange nå kastet ut av boligene sine etter ikke å ha betalt regningene sine.
Tallene for hvor mange nordmenn som mottar varsel om utkastelse har aldri vært høyere. I 2007 var det 5390 såkalte begjæringer om tvangsutkastelse på landsbasis. Pr. 30. oktober i år har 9257 personer opplevd det samme, ifølge Politidirektoratet.
De forventer at tallet vil overstige 11.000 innen utgangen av året.
- Grunnlaget er fortrinnsvis misligholdte avtaler og utløpte leiekontrakter, sier namsfogd i Trondheim Mari-Ann Lilleby.
Hun peker på svekket betalingsevne, manglende oppfølging av avtaler, at post ikke blir åpnet og manglende prioritering av å betale husleie som årsaker til økningen.
Det er imidlertid ikke alle som får varsel om tvangsutkastelse som faktisk settes på gata. Mange klarer å unngå utkastelse i siste øyeblikk, hovedsakelig fordi de får økonomisk hjelp fra familie, venner eller sosiale myndigheter.
Omtrent en fjerdedel av begjæringene fører til faktisk tvangsutkastelse.
Vill prisvekst
- Dette er et historisk resultat av en lang periode uten boligpolitikk med fordelingsambisjoner, og vill boligprisvekst, sier Bent Sofus Tranøy, førsteamanuensis i statsvitenskap.
I forrige uke advarte IMF mot en overoppheting i det norske boligmarkedet, som følge av høye boligpriser og høy gjeldsgrad for norske husholdninger.
Boligprisene er nå like høye som under boligboblen på 80-tallet, målt i forhold til inntekt.
- Vi er inne i en selvforsterkende prosess. Vi har både det jeg kaller defensiv og offensiv spekulasjon. Den offensive spekulasjonen gjennomføres av folk som vil tjene på rask prisstigning, og det er prisdrivende i seg selv. Den defensive spekulasjonen består i at unge mennesker som ikke eier noe fra før, og som taper mange budrunder på rad, til slutt går over sin definerte smertegrense, sier Tranøy.
Meklerglis
Både Jens Stoltenberg og Sigbjørn Johnsen har advart mot norske husholdningers sårbarhet som følge av høy boliggjeld, denne høsten.
Gjennomsnittsnordmannens gjeld er snart dobbel så stor som inntekten, viser tall fra Finanstilsynet. Før boligkrakket i 1987-1992 hadde nordmenn langt lavere gjeld enn i dag, om lag halvannen gang så stor som inntekten.
- Jeg tror at boligboblen vil sprekke. Men vi trenger også et begrepsapparat, og en politikk som kan fange opp den frenetiske oppturen vi har nå. Det er et problem at vi har slike prisstigninger, også selv om boblen ikke sprekker, sier Tranøy.
- Jeg har selv dyppet tåa uti boligmarkedet nylig, men jeg trakk meg fort tilbake igjen, Meklerne klarer ikke å slutte å glise.
Med et stigende antall tvangsutkastelser følger Norge en internasjonal trend, om enn i mindre målestokk. I USA og Sør-Europa settes hundretusener av familier nå på gata, etter tvangsutkastelser.
Sammenhengen er indirekte, mener Tranøy
- Det er en indirekte sammenheng på den måten at finanskrisa har ført til at så mange land er i kne, og igjen leder til lave renter som fører til at boligprisene stiger i Norge, sier han.
Stiger i byene
Tallet for tvangsutkastelser er stigende i alle de største norske byene.
I Hordaland politidistrikt hadde 531 personer mottatt varsel om utkastelse fram til 1. oktober i fjor. I år har 642 mottatt varsel.
Også i Trondheim er tallet stigende.
Namsfogden i Trondheim hadde innregistrert 494 saker innen utgangen av oktober, mot 424 saker i samme tidsrom i 2010.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar