EdwardHopper

EdwardHopper
Morning sun

fredag 15. juli 2011

Gordons hjerte banker for de narkomane i hovedstaden

Narkomane jaget fra Plata – fikk tilbud om Harry Potter-billetter

Rusmisbrukerne er lite fornøyde med tilbudet de fikk etter at de ble jaget fra «Plata».
Shazia Sarwar
ssr@tv2.no
KINO-YNDLING: Harry Potter.KINO-YNDLING: Harry Potter.
Samtidig gikk flere hjelpeorganisasjoner inn for å gi de rusavhengige et mer meningsfylt tilbud. Det innebar blant annet mulighet til å dra på båt- og grillturer, og billetter til kino. Men opplegget har vært en fiasko.
De er pisse-sjuke. Hvordan skal de klare å være på stranda og sitte og se på film?
– De er pisse-sjuke. Hvordan skal de klare å være på stranda og sitte og se på film, spør Tonje Regine Perry og peker opprørt på rusavhengige rundt seg.
Reaksjonene var sterke da rusavhengige på «nye Plata» fikk se hvilke utflukter som til tilbys som alternativ til Plata. De fleste TV 2 møtte i Skippergata, nå omdøpt til «Skipperplata», er tunge rusmisbrukere.
– Vi trenger et rent lokale, hvor vi kan sette skuddet vårt. Uten å være redd for politiet eller at vi vil få sår på hender og føtter.
Syke
Onsdag var det duket for Harry Potter på Ringen kino. Dalsbergstien Hus tilbød de narkomane gratis visning. Tre meldte seg på. Halvtimen før visning hadde ingen dukket opp. Tilfeldigvis kom det to stykker for å få Subutex-dosen sin. Disse ble overtalt til å bli med på kino.KINO-FRISTET: Ulf Richard Kristiansen.KINO-FRISTET: Ulf Richard Kristiansen. Foto: Nico Solli, TV 2
– I dag har vi med to rusmisbrukere, sier Berit Ugulen Hansen ved Dalsbergstien Hus, som bekrefter at de holdt på å avlyse da TV 2 Nyhetene var med.
Det er ikke viljen det står på, for mange rusavhengige hadde nok likt et kinobesøk:
– Det tror jeg absolutt, hadde de ikke vært syke. Nå blir de bare jaget av politiet og virrer rundt der nede, sier Ulf Richard Kristiansen.
BAKGRUNN: Se hele aktivitetslisten her (ekstern side)
Naivt?


Rusmiddeletaten i Oslo kommune er derimot godt fornøyd med tiltakene.
– Det er viktig for oss å vise at det er noe muligheter selv om man er uten penger og er ruset, sier informasjonssjef Anlaug Lia.
Utfluktene kommer i tillegg til tilbud om bosted hos Ila Hybelhus og akuttlegevakten for rusavhengige. Men ingen av tiltakene har sett noe rush av rusavhengige i kjølvannet av politiaksjonen på plata.
Folk som til daglig ferdes i rusmiljøet mener derimot at tiltakene er mindre vellykket:
– Du får abstinenser hvis du skal gå på café eller reise på båttur med Frelsesarmeen. Derfor er det grenseløst naivt å tilby dette som et alternativ til Plata, sier leder Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar