EdwardHopper

EdwardHopper
Morning sun

lørdag 16. juli 2011

Gordon gratulerer Dag Solstad med dagen!!!

Vestfold Blad



Storslagen bursdagfeiring for Dag Solstad

16. juli fyller den anerkjente forfatteren, som nylig ble tildelt statens æreslønn, 70 år. Det går ikke upåaktet hen i Dag Solstads hjemby Sandefjord.
På Midtåsen, skipsreder Anders Jahres tidligere praktbolig og blomstrende hage, skal det slås på stortromma for jubilanten. I to dager skal han feires av forfatterkollegaer, artister, venner og alle som vil være med på en bursdagfest utenom det vanlige. I tillegg til feiring, hovedpersonen kommer selvsagt, blir det blant annet Solstad-promenade, Solstad-utstilling og offisiell innvielse av Dag Solstads plass foran det tidligere sjøfartsmuseet.
Undervurdert i Sandefjord
Det ble avgjort så sent som 20. juni i år, da formannskapet gikk imot rådmannens innstilling om å si nei til en Dag Solstads plass. Debatten om plass eller ei, har nemlig rast i Sandefjord de siste ukene, blant annet med overskrifter som ”Hyllet av staten, vraket av hjembyen” i lokale og riksdekkende aviser.
– Vi er veldig glade for at politikerne i Sandefjord gikk imot rådmannen og vedtok å kalle opp denne plassen etter Dag Solstad. Hans betydning har vært noe undervurdert her i Sandefjord. Men nå har de kanskje skjønt at han er mer anerkjent enn de har antatt tidligere, sier arrangør Sigurd Ohrem. Han er en av ildsjelene bak Solstad-prosjektet, og ansvarlig for Solstad-jubileet som har pågått i hele år med en rekke arrangementer i den kjente forfatterens litterære ånd som hovedingrediens.
”Lunsj i det grønne”
Sigurd Ohrem og de andre ildsjelene i Solstad-prosjektet ønsker velkommen til storstilt feiring av bursdagsbarnet Dag Solstad på Midtåsen til helgen. Pent vær er bestilt, men paraplyer er likevel et sentralt element i feiringen.
Sigurd Ohrem og de andre ildsjelene i Solstad-prosjektet ønsker velkommen til storstilt feiring av bursdagsbarnet Dag Solstad på Midtåsen til helgen. Pent vær er bestilt, men paraplyer er likevel et sentralt element i feiringen.
– Vi er nå midtveis i dette jubileet, og etter at det ble vedtatt at vi får en Dag Solstad-plass, flyttet vi hele arrangementet ut i hagen på Midtåsen. Vi har fått så stor pågang av folk som vil hylle jubilanten, at vi rett og slett må ha festlighetene utendørs. Det blir en ”lunsj i det grønne” og hagefest for alle som vil feire forfatteren og samtidig se hvor fantastisk det er her på Midtåsen, sier arrangøren og peker ut over utsikten med fjorden i det fjerne.
I tillegg til fest, blir det også muligheter for omvisninger på området. Både i redervillaen og i Knut Steens kunstpaviljong.
Begeistret for Midtåsen
Jubilanten selv er også begeistret for Sandefjords  praktområde:

– Han var her oppe da han fikk Vestfold fylkeskommunes kunstnerpris, og synes det er flott her. Så det er naturlig at vi legger hoveddelen av feiringen hit med en festforestilling på lørdag. Flere av Solstads nære venner er invitert til å opptre, det blir Sandefjordsviser, med Lohne og Krohn, jazz ved Hans Mathisen, og andre musikalske og kulturelle innslag. Men den største attraksjonen er nok Solstads gode venn, Jan Erik Vold, som opptrer med velvalgte dikt for anledningen. I tillegg blir det en Dylan-tribute med Bob band, frister Sigurd Ohrem.
Om Solstad er Dylan-fan, er usikkert, i alle fall så langt arrangøren vet:
– Jeg vet ikke om han er Dylan fan, men jeg har sett et bilde av ham der han sitter og leser en Dylan-bok. Jan Erik Vold og Bob-band synes vi derfor ville passe bra. Dessuten har jo Bob Dylan også 70-års jubileum smiler jubileumsarrangøren.
Solstad-klenodier og paraplydans
Feiringen fortsetter på søndagen, med både byvandring og høytidelig innvielse av Solstadsplass med forfatteren til stede. Søndagen åpner også Sandefjord bibliotek en egen Solstad-utstilling, med en rekke unike gjenstander og Solstad-klenodier representert.
– Solstad-promenaden starter ved Hvalfangstmonumentet, og på de ulike stoppestedene fremføres tekster fra bøkene til Solstad. Det blir en slags litterær vandring, og presenteres tematisk som ”byen som litterær arena”. Og det aller største prosjektet som presenteres er Solstad-utstillingen, forteller Sigurd Ohrem.
– Vi har samarbeidet tett med Nasjonalbiblioteket, som har hatt samme type utstilling, og har dermed fått masse rariteter derfra. I tillegg kan folk se upubliserte tekstmanus, russerevy-tekster og saker fra skoleavisa på Sandefjord gymnas, som det het da han gikk der. Han var jo en periode redaktør for avisa. Dessuten har vi fått tak i 70 paraplyer, som et apropos til den mest kjente paraplyscenen i norsk litteratur, fra Genanse og Verdighet. Kari Prestgaard kommer også til å fremføre en helt spesiell paraplydans med utgangspunkt i denne kjente scenen. Han understreker at dette skal være en folkelig feiring:
– Dette blir en fest for alle, det er plass til et par tre hundre folk, så det er bare å komme!
(Siri Holtung 13.07.2011 kl. 12:55)



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar