EdwardHopper

EdwardHopper
Morning sun

fredag 1. juli 2011

Mangfold i kunst og kultur?


torsdag, den 30. juni 2011

- Teatret skal drive med kunst, ikke være et politisk virkemiddel.




MEDIUM

Teatersjef Kristian Seltun ved Trøndelag Teater er provosert over det han opplever som forsøk på å redusere teatrene til et politisk virkemiddel for kulturminister Anikken Huitfeldts målgruppeorienterte politikk rettet mot innvandrere.

Av Chris Erichsen 

I en kronikk i Adresseavisen i dag går Kristian Seltun ut mot det han opplever som forsøk på politisk overstyring av teatrene. Utgangspunktet er rapporten Mangfold i kunst og kultur - Syv punkts strategi mot 2020 som nylig ble lagt fram av et regjeringsoppnevnt utvalg. 

Ett av hovedpunktene som utvalget går inn for formuleres slik: "Gruppens målsetting er at i 2020 «skal kunstnerisk og kulturelt mangfold være en integrert og synlig del av strategi, programarbeid, personalpolitikk og publikumsarbeid i all kunst- og kulturvirksomhet som får offentlig støtte»

I rapporten fremmes det flere gode forslag til tiltak, konstaterer Seltun. "Blant disse er økt satsing på forskning og utdanning, styrking av estetiske fag i skolen, en gjennomgang av Den kulturelle skolesekken, forsøksprogram for pionérviksomhet og, ikke minst, en gjennomgang av kunst- og utenrikspolitiske virkemidler for å fremme internasjonalisering. Dette er tilretteleggende tiltak som det er lett å støtte opp om", mener han.



Styringsdialog


Mer problematisk blir det når man kommer til styringsdialogen mellom Kulturdepartementet og institusjonene, skriver Seltun. "Dersom kulturministeren velger å følge rådene, blir kulturelt mangfold en overstyrende føring, noe som igjen kan føre til nedprioritering av andre satsinger". 



"Forslagene går langt i retning av å ville styre den kunstneriske utviklingen gjennom politiske vedtak som pålegger institusjonene å drive en målgruppeorientert planlegging," skriver Seltun, som konstaterer at Oslo er i en særstilling når det gjelder innvandrertetthet. 



I resten av landet er situasjonen helt annerledes: "De kulturelle forskjellene i Trondheim handler snarere om enkeltindivider med ulike kulturelle preferanser, enn om lett identifiserbare grupper. Jeg har vanskelig for å se hvordan en målgruppeorientert politikk rettet mot innvandrere skal unngå å virke stigmatiserende og konstruere stereotypier", mener Seltun som reagerer på det han mener er en inkonsekvens i regjeringens politikk.


Politiske virkemidler

"Regjeringen vil gjøre kunstinstitusjonene til politiske virkemidler som skal bidra til å løse statens inkluderingsutfordringer og fremme kulturelt mangfold, men fører samtidig en asyl- og innvandringspolitikk der selv FNs barnekonvensjon blir satt til side for å begrense innvandringen", skriver Kristian Seltun og konkluderer med at "Teatret må få drive med kunst og ikke reduseres til et politisk virkemiddel underlagt eksterne oppdrag og detaljerte politiske føringer". 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar