EdwardHopper

EdwardHopper
Morning sun

onsdag 15. juni 2011

Marsdal advarer venstresiden i Klassekampen


Medieskapt krise: Forfatter av «Frp-koden», Magnus Marsdal, advarer mot å tro at dårlige meningsmålinger er starten på en langvarig nedtur for Frp, og minner om at partiet har slitt på målinger før. 



Tror ikke på Frp-smell

Frp har et iherdig grunnfjell, og er ikke i krise. Det hevder forfatter av «Frp-koden», Magnus Marsdal, som advarer venstresida mot å tro at Frp vil kollapse.
FREDAG 10. JUNI, 2011

- Det er et synsbedrag å tro at Frp egentlig har over 30 prosent, og at alt under 20 er krise for partiet, sier Magnus Marsdal til Klassekampen.


Forfatteren av «Frp-koden» går ikke med på at Fremskrittspartiet er i krise, til tross for flere svake meningsmålinger den siste tiden. Tvert imot er han imponert over hvor godt partiet har klart seg ut av den betente Birkedal-saken.

- Vi ser at partiet har et svært iherdig grunnfjell, som er sikkert som banken. Det lar seg ikke skremme vekk av enkeltsaker eller småting, sier Marsdal, som advarer venstresida mot å juble for tidlig over Frp-nedturen.
- Den langvarige nedturen for Frp som mange på venstresida så håpefullt skuer til hver gang partiet har en dypp, forutsetter at det skjer noen fundamentale endringer i det politiske landskapet, sier han.


Et snitt av meningsmålingene for mai gir Frp en oppslutning på 19,2 prosent, nesten fire prosent ned fra valgresultatet på 22,9 prosent.

Men Marsdal tar ikke meningsmålingene som et tegn på at Frp nå er i fritt fall.
- Frp markerer styrke etter Birkedal-saken. Han var tross alt en av topp fem i partiet, og ser man på måten partiet håndterte saken på, er meningsmålinger på 17-18 prosent respektabelt.

Trond Birkedal var medlem av Frps sentralstyre og partiets ordførerkandidat i Stavanger fram til han i vår ble siktet for å ha hatt seksuell omgang med en 15 år gammel gutt, og for å ha smugfilmet nakne gutter mens de var på badet hjemme hos ham.
Etter at saken sprakk ble det kjent at partiledelsen i Frp kjente til anklagene mot Birkedal før de nådde offentligheten, og både partileder Siv Jensen og generalsekretær Geir Mo måtte tåle kraftig kritikk.
Marsdal sammenlikner saken med Søviknes-saken, som i 2001 førte til et betydelig fall i Frps oppslutning.
- Den gang var Frp nede i 16 prosent, minner forfatteren om.

Har mistet Hagen-effekten

Heller ikke doktorgradsstipendiat i statsvitenskap Anders Ravik Jupskås er overbevist om at Frp blir liggende nede lenge.

- Ser man på de lange linjene, er Frp det partiet som svinger mest på meningsmålingene. Det er klisjéfullt å si at målinger er målinger, men det spennende blir nå å se om Frp kan svinge seg opp i mediebildet i sommerens agurktid, sier han.
Jupskås har forsket på høyrepopulistiske partier i Europa, og vektlegger overfor Klassekampen at tapet av «Hagen-effekten» kan være medvirkende til at Frp nå sliter på målingene.

- Carl I. Hagen var betydelig mer populær som partileder enn det Frp var som parti. Både i 1997, 2001 og 2005 er det store velgergrupper som vurderer Hagen som mer spiselig enn Frp, sier Jupskås.

De siste ukene har flere Frp-tillitsvalgte krevd at Hagen skal få en mer sentral rolle i kommunevalgkampen. Det har ført til at stadig flere kommentatorer har stilt spørsmål ved Siv Jensens autoritet som partileder.
Jupskås synes det er vanskelig å forstå det som fortoner seg som en slags lederkrise i Frp.

- Det er få partier som har bygget opp så mange profilerte politikere som Frp. Samtidig er det vanskelig å gjennomføre et lederskifte etter 28 år med samme leder. Det var nok enorme forventninger til Siv Jensen da hun gikk på, og når det butter imot, begynner folk fort å murre.

Tror ikke på Ap-tyveri

Flere har pekt på Aps skjerpede retorikk i innvandringspolitikken som en medvirkende årsak til at Frp nå sliter. Magnus Marsdal er ikke overbevist.
- Jeg er overhodet ikke kjent med noe empiri som viser at Ap har fratatt Frp deres rolle i innvandringspolitikken. Det får vi se neste gang Frp tar et initiativ på innvandringsfeltet. Det gjenstår egentlig å se, sier han.
Også Anders Ravik Jupskås stiller seg tvilende til at Frp taper velgere til Ap på innvandringssaken.
- Jeg får ikke det helt til å stemme. Bakgrunnstallene viser at det er til Høyre Frp lekker. Hvis det var slik at Ap hadde vunnet tilbake sakseierskapet i innvandringssaken, ville man vel kunne forvente at Frp-velgerne i stedet gikk til Ap, sier han.

I Klassekampen tirsdag sa partiets nestleder Per Sandberg at Frp ikke ville dra innvandringskortet for å løfte seg på målingene. Men i gårsdagens avis slo flere sentrale Frp-politikere kontra, og varslet «business as usual» fram mot valget.
- Motstridende signaler av denne typen tyder på et parti delvis uten lederskap. Selv oppfatter jeg Sandbergs utspill som veldig klokt. Når han sier at Frp ikke bare skal satse på innvandring, lykkes han både i å minne velgerne på at Frp er innvandringspartiet og å varsle at partiet har tenkt å breie seg ut.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar