- Lar næringslivet styre for mye
Politikerne er redde for å gripe inn i byutviklingen, og lar næringslivet styre på egen hånd, mener kunsthistoriker Daniel Johansen.
Av Marte S. Tveit, Adressa 13.02.12
I kveld klokken 19.00 er det folkemøte på Byscenen hvor tema er hvem som bestemmer byutviklingen i Trondheim. Kunsthistoriker Daniel Johansen mener det i prinsippet er politikerne som bestemmer, men at de lar næringslivet ta de strategiske valgene.
– Jeg mener det foreligger en frykt for styring. Spesielt Ap og Høyre mener det er best å holde seg unna. Det virker som de mener at lange linjer og strategiske valg tas best av næringslivet selv, sier Johansen.
– Jeg mistenker at det til enhver tids eksisterende flertall i bystyret er redde for å beskrives som utviklingsfiendtlige av næringslivet. De er redde for å gripe inn og lar det bare skure og gå.
Mister Trondheims historiske preg
Johansen er spesielt opptatt av bebyggelsen i Midtbyen. Han frykter at Trondheim vil miste sitt historiske særpreg dersom næringslivet får fortsette å ture frem.
– I dag får profitt lov til å styre på bekostning av allmenn interesse, som jeg mener er den historiske byen. Det er alltid gamle hus som taper i enhver utviklingsprosess som foregår, sier Johansen.
Johansen synes det er trist at hus som er bygget for å vare evig blir revet og erstatte med bygg som er ment å vare maks 30 år.
– Et eksempel kan være Sparebank 1 sitt nye bygg i Søndre gate. Her har man tidligere revet verneverdige og fredede hus som overlevde bybrann og mye annet. Nå dukker det opp et bygg hvor det eneste man snakker om er hvor energieffektivt det er. Hvordan kan mannen i gata oppleve det og kjenne på det? En by handler om det man ser og opplever, mener han.
– Lytt til fagfolk
Johansen har en klar oppfordring til byens politikere.
– Lytt mer til fagfolk. Begynn å behandle gamle hus som de monumentene de er. Prøv å utvikle ordninger som gjør at det lønner seg å satse på fellesskapets beste.
– Finnes det en eneste europeisk by som beklager at de har tatt vare på sin gamleby? Nei, konstaterer han.
- Lar oss ikke kjøpe
Ap-politiker Geir Waage stiller seg uforstående til kritikken.
– Jeg er overhodet ikke enig i at vi har frykt for styring, og jeg opplever ikke at pengene rår. Det er vi folkevalgte som bestemmer. Vi lar oss ikke kjøpe, konstaterer han.
Waage forteller at samspillet mellom folkevalgte og næringsliv er viktig når det kommer til byutvikling.
– Uten private eller gårdeieres ønsker om å utvikle sine eiendommer blir det heller ingen utvikling. Men det er opp til oss å regulere og si ja eller nei til prosjekter, sier Waage.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar