Pål Hellesnes
Tunnelsyn
Norsk politisk offentlighet lider av et akutt tilfelle av amerikamani. Spør du en gjennomsnittlig politisk interessert person i Norge, vil vedkommende trolig ha bedre kjennskap til moderne amerikansk politikk, enn til for eksempel EØS-avtalen. Manien er ikke av ny dato, men sjelden gir den seg så absurde utslag som når USA skal gå til presidentvalg. Den siste tida har det resultert i at norske media har vært fylt til randen av nitide studier og analyser av forløpet i den interne prosessen i det republikanske partiets valgprosesser. Fra dag til dag følger vi med - hvem vant primærvalget i Florida? Hva med Midtvesten - er det favoritten Mitt Romney eller utfordreren Rick Santorum som stikker av med seieren? Var det utroskapssakene som senket Newt Gingrich sitt kandidatur?
Selvsagt er det interessant - også for norsk politisk virkelighet - hvem som ender opp med å innta stolen i det ovale kontoret i Washington etter valget i november. Men det er ikke det vi følger fra time til time, med betydelige journalistiske og politiske ressurser. Nei, det er primærvalget i ett parti. Oppmerksomheten denne prosessen får er langt hinsides betydningen den har. I løpet av 2011 og 2012 har Mitt Romney (som vinner) blitt omtalt 1143 ganger i norske medier. Rick Santorum (som ikke vinner) 387 ganger. Det er ni ganger mer enn presidenten i Kina (Hu Jintao), og mer enn 200 ganger oftere enn statsministeren i India (Manmohan Singh). Stakkars Yoshihito Noda (statsminister i Japan) ble avspist med 109 oppslag.
Vi vil våge påstanden at hva Jintao og Singh (og Noda) foretar seg har større konsekvenser for både verden og Norge, enn hva den ultrakonservative eks-senatoren Santorum måtte finne på. Vi snakker jo om en mann hvis mest interessante trekk er hva du får opp når du googler etternavnet hans. Det er på tide at vi blir kvitt tunnelsynet, og lærer oss mer om hva som skjer i de delene av verden som trolig overtar det økonomiske - og kanskje politiske - hegemoniet fra den falmende supermakten over dammen. En god start kunne være om vi begynte å lese nyheter derfra.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar