EdwardHopper

EdwardHopper
Morning sun

mandag 19. desember 2011

Blå, blå vind




















Presser på for frihandel


WTO: Utenriksminister Jonas Gahr Støre har signert en avtale som plikter Norge til å kjempe for uinnskrenket frihandel på WTO-møtet i Genève.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) signerte torsdag en «forpliktelse mot proteksjonisme» på ministermøtet i Verdens handelsorganisasjon (WTO).
Sammen med et tjuetall andre land, deriblant USA og EU-landene, forplikter Norge seg til å «bekjempe alle former for proteksjonisme på sterkest mulig måte». Med det går Norge inn for ubegrenset frihandel.
Det er kontroversielt - norsk landbruk baserer seg på omfattende importvern, og regjeringen har tidligere lovet å verne utviklingsland fra tøylesløs frihandel.
- Vårt avtaleverk hjemler vår landbrukspolitikk. Men en forutsetning for vår evne til å drive denne landbrukspolitikken er at norsk økonomi drives av sterk utenrikshandel, med alt fra industrivarer og fisk som er livsavhengige av at andre land ikke griper til proteksjonisme, sier utenriksminister Støre til Klassekampen.
Avviser linjeskifte
I sin regjeringserklæring skriver den rødgrønne regjeringen at den vil «arbeide for å fremme et internasjonalt handelsregime hvor hensyn til miljø, faglige og sosiale rettigheter, matsikkerhet og utvikling i fattige land skal tillegges stor vekt».
Utenriksministeren selv mener ikke forpliktelsen utgjør et linjeskifte i norsk handelspolitikk:
- Det er jeg grunnleggende uenig i, det denne uttalelsen sier er at de landene som har undertegnet den ikke vil innføre proteksjonistiske tiltak, og ikke vil bryte med sine WTO-forpliktelser, sier Støre.
- Den handler ikke om de fattigste landene, vi snakker på vegne av oss selv om hvordan vi ønsker å opptre, sier han.
Det framgår likevel ikke noe unntak for landbruk eller de fattigste landene i erklæringen Norge har forpliktet seg til.
Også i sin plenumstale til WTO-toppmøtet snakket Støre om viktigheten av å bekjempe proteksjonisme, uten at han tok forbehold.
Overrumplet
Utenriksministerens signatur kom overraskende på hans regjeringspartner Senterpartiet, på den norske delegasjonen til WTO-møtet og på solidaritetsorganisasjonene.
Da Klassekampen kontaktet Berit Hundåla, nestleder i Norges Bondelag og medlem av den offisielle norske WTO-delegasjonen, hadde hun aldri hørt om erklæringen og tok snarest kontakt med Utenriksdepartementets representanter for svar.
- Jeg synes ikke det er noe artig å få vite om dette fra media. De har valgt ikke å informere oss om at det over flere dager har pågått et arbeid for dette, da forventer jeg at dette oppropet ikke har noen betydning for norsk landbruk, uttaler Hundåla.
Dramatisk
Utviklingsfondet mener utviklingen er dramatisk.
- Det er ikke overraskende at Norge tar til orde for frihandel, men det er nytt at Støre gjør det helt uten forbehold, uten at han sier noe om landbruk, og uten at han sier noe om at utviklingsland har behov for å beskytte ny industri, sier Aksel Nærstad i Utviklingsfondet.
Mens utenriksministeren mener erklæringen bare er en bekreftelse av Norges WTO-forpliktelser, mener Nærstad at erklæringen går mye lengre.
- Han binder Norge til ikke å bruke handlingsrommet i WTO. Det er ganske sjokkerende at det skjer helt uten offentlig debatt, sier han.
Utenriksminister Støre demper ned hvor bindende erklæringen er.
- Begrenser ikke du norsk politisk handlingsrom ved å signere denne erklæringen, for eksempel i tilfelle av en matkrise?
- Dette er en politisk erklæring, ikke en rettslig erklæring. Vi har mange klausuler i tilfelle krise som åpner for å treffe nødvendige tiltak, hevder Støre. Han er kritisk til Utviklingsfondet:
- De gir noen gang inntrykk av at de snakker på vegne av utviklingsland, det er ikke alltid slik. Disse landene snakker veldig godt for seg selv, og har fått en mye sterkere posisjon i WTO-systemet, sier Støre.
Drar opp stigen etter seg
Likevel støttes Utviklingsfondet av både Changemaker og Forum for utvikling og miljø.
- Det er urettferdig dersom vi nå skal presse utviklingsland til å gi fra seg muligheten til å drive en aktiv næringspolitikk og benytte seg av virkemidler som har vært viktig for Norge i vår langsiktige utvikling og velstandsbygging, sier Markus Nilsen, leder i Kirkens Nødhjelps ungdomsorganisasjon Changemaker, fra Genève.
- Å utvetydig fordømme proteksjonisme er i beste fall unyansert. Vi trenger et asymmetrisk handelssystem, og Norge bør understreke dette i forhandlingene, sier Ane Schjolden på vegne av Forum.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar