EdwardHopper

EdwardHopper
Morning sun

tirsdag 6. desember 2011

Bjørnar Moxnes er nådeløs mot sine politiske kolleger

GRUPPELEDER: Bjørnar Moxnes er gruppeleder for Rødt i Oslo bystyre. Han er lite imponert over sine politiske kolleger, som tjener tusenvis på en gullkantet etterlønndsordning. Foto: KYRRE LIEN, SCANPIX
GRUPPELEDER: Bjørnar Moxnes er gruppeleder for Rødt i Oslo bystyre. Han er lite imponert over sine politiske kolleger, som tjener tusenvis på en gullkantet etterlønndsordning. Foto: KYRRE LIEN, SCANPIX


VG Nett, 03.12.11
Av Ole N. Olsen, Lars Akerhaug, Lars M. Glomnes og Kjetil Gillesvik


(VG Nett) Gruppeleder Bjørnar Moxnes for Rødt i Oslo bystyre er nådeløs mot sine kolleger, som mottar gunstige etterlønnsordninger etter å ha gått av som heltidspolitikere.








- Det er fullstendig bak mål. Reis ut på et av Oslo kommunes sykehjem og snakk med de som jobber der. Eller snakk med de som kjører buss eller tømmer søppel. Dette er en ordning som er fullstendig urimelig, og den viser at politikereliten i Oslo overhodet ikke eier magemål, sier Moxnes til VG Nett.


Foreslår halvering


Moxnes er gruppeleder i bystyret, og dermed ikke heltidspolitiker, men han får godtgjørelse for møter han deltar på. Gruppelederen sier at det er de samme politikerne som maner til moderasjon overfor egne ansatte, og varsler om stramme budsjetter.




- Så lager de en etterordning for seg selv som gjør at de kan cashe ut titusenvis av kroner mens de ligger på en strand i Thailand med familien. Eller til og med tjene penger i en ny jobb og samtidig cashe ut store summer fra etterlønnsordningen, raser han.





DRO PÅ FEIRE: Sylvi Listhaug (Frp) dro på feire mens hun mottok jobbsøkepenger. Foto: KNUT ERIK KNUDSEN






Han forteller at Rødt ønsker å sette politikerlønnene i Oslo kraftig ned.


- Det må i hvert fall en halvering til. Så mener vi at politikerne ikke skal ha noen andre eller bedre ordninger enn det kommunalt ansatte som blir sagt opp har. Det betyr at man bør avkorte etterlønnen mot all ny inntekt, sier Moxnes.




- Ikke tre ganger bedre




Gruppelederen vil også det han kaller «en automatisk lønnsheis for Oslos politikere» til livs.








- Bystyret har vedtatt at lønningene til heltidspolitikere i Oslo automatisk skal øke i takt med lønningene til politikerne på Stortinget, sier Moxnes.




- Men kveldsarbeid, mediehenvendelser og store mengder saksdokumenter å sette seg inn i, fortjener man ikke litt ekstra kompensasjon?




- De aller fleste gjør en god jobb, men unnskyld meg; de gjør ikke en jobb som er over tre ganger bedre eller viktigere enn de som jobber på gamlehjem og tar vare på våre eldre.




- Er ikke denne ordningen et viktig sikkerhetsnett så ingen står uten inntekt etter å ha måttet gå, kanskje på dagen?



- Jo da, vanlige folk som blir sagt opp har jo en oppsigelsestid som vanligvis er tre måneder, men da jobber de jo. Som politiker blir du på en måte sagt opp av velgerne, og da må du gå. Men dette dreier seg om alt for høy lønn i utgangspunktet, og at noen fortsatt kan motta etterlønn selv om de er i ny jobb, sier Moxnes.



FÅR ETTERLØNN: Rune Gerhardsen sier selv at han utnytter regelverket, ved ikke å starte pensjonen før tre måneder har gått. Foto: KNUT ERIK KNUDSEN

- Det er et rimelig lukrativt sikkerhetsnett hvis det også omfatter ferie i Thailand, sier han.



- Misbruk av ordningen


Tidligere bystyrerepresentant Trond Jensrud (Ap) reagerer spesielt på at tidligere samferdselsbyråd Jøran Kallmyr mottar etterlønn for sin tid som byråd, i tillegg til lønnen fra fulltidsjobb i Fremskrittpartiets bystyregruppe. Etterlønnen hans dekker mellomlegget mellom nåværende og tidligere lønn.

- Det er greit at når man går av som heltidspolitiker skal man få litt tid til å områ seg. Men det jeg i hvert fall ikke forstår, hvis det er korrekt, er at Kalmyr har tatt ut etterlønn og samtidig er heltidspolitiker i bystyret. Hvis det medfører riktighet er det en direkte misbruk av ordningen, sier Jensrud til VG Nett.



Selv benyttet han seg ikke av ordningen, da han ikke lenger skulle være bystyrerepresentant.


- Selv valgte jeg å gå rett i ny jobb og mottok derfor ikke etterlønn, sier Jensrud.


- Karre til seg

Også Jenserud mener det finnes alternative måter å kompensere politikere på.

- Man bør vurdere et system som på Stortinget der man som politiker får en månedslønn når man slutter, som erstatning for feriepenger, sier han.

Øystein Sundelin (H) mener bruken av ordningen virker merkelig.

- I en tid Oslo-skolen skal spare 130 millioner kroner virker det rart at vi har politikere som forsøker å karre til seg, sier Øystein Sundelin.

Han er leder av Kultur- og utdanningskomiteen i Oslo



- Mener du at de karrer til seg?


- Ja, en kan jo komme seg i jobb med en gang. Det er jo slik at en heltidspolitiker tjener svært godt. En må være forberedt på at det kommer en tid der en må gå tilbake til en jobb som ikke er så bra betalt, sier Sundelin.








Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar