– Kan man jukse, så jukses det
På nytt dokumenteres omfattende sosial dumping, lite kontroll og useriøse renholds-firmaer i offentlig tjeneste. skriver Fri fagbevegelse.
Fafo har lagt fram en studie av arbeidstakernes rettigheter ved anbud i blant annet renholdsbransjen. I rapporten framkommer det at kontroller er sjeldne hos offentlige kunder. En leder i et renholdsfirma uttaler: – Overalt hvor det er mulig å jukse, så jukses det. Det jukses med ansattes lønn og arbeidsforhold så vel som andre forhold.
Starter og forsvinner
Daglig etableres nye renholdsfirmaer. Antallet i markedet øker kraftig. Useriøse aktører vet at de ikke behøver å frykte dårlig omtale eller konkurs. De kan bare starte et nytt selskap.
Fast jobb umulig
De tillitsvalgte som er intervjuet i studiet, peker på at anbudsutsetting får flere negative konsekvenser for arbeidstakernes rettigheter. De viser til at man alltid blir færre ansatte, får dårligere tid, og gjerne at kvaliteten på tjenesten reduseres. Dessuten blir det en økt utrygghet, fordi man jobber på kontrakter med begrenset varighet.
Arbeidsløs etter anbudskarusell
Første gang bydel Nordstrand satte renholdet fra gamle Lambertseter bydel ut på anbud, ble alle de berørte ansatte ivaretatt. I andre anbudsrunde fikk de klare seg som best de kunne. Nå står flere av dem uten arbeid, skriver Fagbladet.
Fram til 2004 var det 16 kommunale renholdere i Lambertseter bydel, så ble de konkurranseutsatt av den nye bydelen Nordstrand. Syv av dem ble virksomhetsoverdratt til Østlandske rengjøringskompani når selskapet vant en anbudskontrakt med bydelen
Men fire år senere ved neste anbudsrunde tapte Østlandske rengjøringskompani kontrakten, og flere av de tidligere kommunale renholderne mistet jobben.
-Bruk og kast
Slik karakteriserer tidligere hovedtillitsvalgt på Nordstrand, Wenche Dahl, de kommunale renholdernes skjebne. Dahl var hovedtillitsvalgt på Nordstrand i 19 år, fram til hun gikk av i januar i år, og har fulgt omstillingene hele veien.
– Politikerne ser ikke rekkevidden av å sette ut tjenestene på anbud. De forestiller seg at det ikke blir store forandringene for de ansatte. Det blir det, sier hun. - De menneskelige kostnadene ved omstilling er undervurdert, sier Steinar Westin, fastlege og professor i samfunnsmedisin til Fagbladet.
Fagforbundet
er LOs største forbund med ca 315 000 medlemmer. Fagforbundet organiserer arbeidstakere i kommunale, fylkeskommunale, private og offentlige virksomheter. Fagforbundet organiserer også arbeidstakere i sykehusene, inkludert alle støttefunksjoner. Lærlinger, skoleelever og studenter er også velkomne som medlemmer. Det er bruk for en fagbevegelse som setter omtanke, solidaritet, og samhold på dagsorden.
Fagforbundets hovedoppgave er å sikre medlemmene gode og trygge lønns- og arbeidsvilkår. Fagforbundet kjemper for likelønn og lik status i, og mellom, kvinnedominerte og mannsdominerte yrker.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar