EdwardHopper

EdwardHopper
Morning sun

mandag 15. august 2011

Akk og akk, sier Gordon.


Seier til ytterste høyre

PÅ VEI OPP: Protestvinden fra ­høyre er fortsatt sterk i USA. Den dypt konservative ­Michele Bachmanns kandidatur styrker seg.
MANDAG 15. AUGUST, 2011

 

PÅ FRAMMARSJ: Michele Bachmann var inntil nylig et relativt ubeskrevet blad i amerikansk rikspolitikk, men seiler nå opp som en het kandidat til å bli republikanernes kandidat til 2012-valget. Foto: Scanpix/Reuters

Tea Party-kandidaten Michele Bachmann trakk i helgen det lengste strået under «prøvevalget» blant de republikanske kandidatene som til nå har meldt sitt kandidatur til nominasjonen foran presidentvalget i november 2012. Valget i Iowa, en delstat omtrent på størrelse med Finnmark og med bare tre millioner innbyggere, betyr i det store og hele ingen verdens ting - bortsett fra at det er et politisk barometer for stemningen blant den jevne, i dette tilfellet svært hvite, amerikaner i Main Street.
Av den grunn har den fått tilnavnet «The Hawkeye State».

Barometernåla slår ut på «reaksjonær». Blant USAs forfedre er det Thomas Jeffersons småbymentalitet og antietablissement som trer fram. Misnøyen med representantene på Capitol Hill er like stor som uroen over USAs økonomi.

Bachmann overdriver

Michele Bachmann (55) var et relativt ubeskrevet blad utenfor Minnesota til hun sto fram som Tea Partys kandidat ved kongressvalget. Hun sikret seg 29 prosent ved partivalget i Iowa, noe som trolig sørget for at den tidligere Minnesota-guvernøren Tim Pawlenty snart finner veien til garderoben etter å ha svidd av en million dollar på valgkampen i delstaten.
Bachmann plasserer seg til høyre for Texas-representanten gjennom ti perioder, høyreliberaleren Ron Paul (76), som går under betegnelsen «Dr. No».
Tilnavnet har han fått for å si nei til det meste - bortsett fra å senke skattene og ønsket om å gjeninnføre den nasjonale gullstandarden som president Franklin Delano Roosevelt fjernet i 1933 for å finansiere «New Deal»-programmet.
Paul, som fikk 28 prosent av stemmene i «prøvevalget», er dessuten krigsmotstander i sin gjennomførte hands off-utenrikspolitikk, i motsetning til Bachmanns krigerske neokonservatisme på feltet.

Internvalget i Grand Ol’ Party (GOP) (et annet navn på republikanerne) teller ikke mer enn 16.892 stemmer. Det er likevel det nest beste oppmøtet etter 1999, da den seinere president George W. Bush dro brorparten av de nær 24.000 stemmene. Det tyder på at protestvinden fra høyre fortsatt er sterk, og at you ain’t seen nothing yet.


Kandidater på rad og rekke

Den endelige nomineringen i Iowa skjer om et halvt år. Da er Texas-guvernøren Rick Perry (61) med. Den sosialkonservative «korsfareren» fra Paint Creek, den nest lengst sittende guvernøren gjennom tidene, lanserte lørdag sitt kandidatur med et frontalangrep på president Barack Obama i Charleston i South Carolina før han søndag dukket opp i Iowa. Der fikk han 3,6 prosent uten å stå på kandidatlista. Det var mer enn den tidligere Massachusetts-guvernøren Mitt Romney, som heller ikke deltok i Iowa-valget. Mormoneren Romney er god for anslagsvis 250 millioner dollar og en å regne med blant republikanerne i nominasjonen.

Perry har gjort offentlige bønnedager til politisk instrument. I sommer ba han folk be om regn i Texas, og 6. august arrangert han «bønn for en nasjon i krise» og faste på Reliant Stadium i Houston. Der var det godt med både drikke, nachos og pølser langs benkeradene - mens 100.000 fattige køet utenfor Convention Center en drøy mil unna for å få gratis blyanter, ryggsekker, lunsjbokser, frisørkuponger, vaksine og et gratis måltid før skolestart.

Ifølge Perry er «frihet en gave fra Gud» og regjeringens rolle er ikke å være en «nanny state».
- Vår avhengighet av utenlandske kreditorer og energikilder kompromitterer ikke bare vår nasjonale sikkerhet, men setter våre nasjonal framtid i fare, tordnet Perry mot Obama i Charleston.

I 2009 sjokkerte Perry mange ved å flørte med tanken om å skille Texas ut fra USA.

Splittet GOP til høyre

Texas er en tung delstat i amerikansk politikk. Som eneste sørstatsguvernør gjør Perry regne med regional støtte. Han kan utfordre stemmepotensialet til Bachmann med sin Tea Party-politikk og bli fremste utfordrer til Romney som brubygger mellom det etablerte GOP og partiets høyrefløy. Republikanerne har vært splittet siden Arizona-senatoren John McCain ble nominert opp mot Obama i 2008.
Siden da har partiet gått markant til høyre, og Tea Party tatt over medierollen etter de nykonservative fra Bush-administrasjonen. Splittelsen mellom Tea Party-fraksjonen og GOP-sentrum kom tydelig fram under gjeldstakdebatten på Capitol Hill - og den står i dag fram som ett av Obamas beste kort.


Nyheter
Mandag 15. august, 2011
Lørdag 13. august, 2011
Fredag 12. august, 2011
Torsdag 11. august, 2011
Onsdag 10. august, 2011
Utenriks
Mandag 15. august, 2011
Lørdag 13. august, 2011
Fredag 12. august, 2011
Torsdag 11. august, 2011
Onsdag 10. august, 2011
Kultur & medier
Mandag 15. august, 2011
Lørdag 13. august, 2011
Torsdag 11. august, 2011
Onsdag 10. august, 2011
Kommentarer
Mandag 15. august, 2011
Lørdag 13. august, 2011
Fredag 12. august, 2011
Torsdag 11. august, 2011
Onsdag 10. august, 2011



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar